I år inföll Tet i slutet av januari och vi passade på att åka till Bali, men innan dess kunde vi såklart inte missa ceremonin som inleder firandet:
Ungefär en vecka innan Tet måste varje familj släppa en fisk i en sjö eller flod. På fisken åker Köksguden, som under året observerat allt bra och mindre bra familjen har gjort och sagt i hemmet. Han åker direkt till Jade-kejsaren i himlen som sedan, utifrån Köksgudens rapport, kommer att belöna eller bestraffa familjen.
För att ändå försäkra oss om lycka och rikedom under det nya året, brände vi också pengar. Fast bara låtsaspengar, men både vietnamesiska dong och amerikanska dollar, till och med tusendollarsedlar.
Kai släpper en levande karp i vattnet. Köksguden syns inte till än.
Money, money, money...
Efter alla ceremonier åt vi traditionellt "Tet-bord" och alla vietnameserna var helt begeistrade över det klibbiga riset och den välkokta skinkan, ungefär som vi väl kan bli över grönkål och dopp-i-grytan i Sverige. Helt ok, men en gång om året räcker.
No comments:
Post a Comment