Sunday, May 3, 2009

Semester i norr - resan dit

Förra veckan tog vi tåget till norra Vietnam. Det är ungefär trettio mil från Hanoi till Lao Cai, som är tågets slutstation och också gränsstad mot Kina. Resan tar tio timmar och vi tuffade sakta fram utmed Röda floden, passerade risfält i oändlighet och såg så småningom en och annan kulle. Vid varje järnvägsövergång står en uniformklädd herre och håller upp en röd eller gul flagga.

Keisuke som har ansvarat för biljettköp sparade in 37 kr genom att bara köpa två platsbiljetter, eftersom Kai klarar gratisgränsen med fem centimeter. Tåget är fullbokat. Men vi har i alla fall fått plats i en vagn med skumgummisäten, och inte hårda träbänkar där tre ska få plats på varje. Vi är också glada över vår stora medhavda matsäck, för någon restaurangvagn syns inte till. No smoking-skyltarna respekteras sådär, men frisk luft strömmar in genom de gallerförsedda fönstrena, och om man lutar sig lite ner kan man se ut riktigt bra.

Det var en fantastisk resa, vi gick på myllrande marknader i bergsbyar och bodde på övervåningen hos familjer i deras trähus, åkte rysk jeep på svindlande bergsvägar och vandrade bland risfält, åt god mat och shoppade hantverk.

Och vi tog massor av kort... så fortsättning följer.

No comments:

Post a Comment